Diminuarea suferinţei

Henry Dunant s-a născut într-o familie bogată, în Elveţia, 1828. Un om de o compasiune extraordinară, şi-a devotat o mare parte din timp asistării şi încurajării tinerilor, mai ales a celor săraci. La vârsta de 18 ani a fondat Uniunea Creştină a Tinerilor.

În 1859, la vârsta de 30 de ani, Dunant călătorea în nordul Italiei, cu scopul expres de a obţine sprijinul Împăratului Franţei pentru un proiect în Algeria. Însă împăratul Napoleon III era prea ocupat cu izgonirea austriecilor din Nordul Italiei.

Ajungând în ziua în care se dădea Bătălia de la Solferino, Dunant nu şi-a putut crede ochilor. În ziua aceea, victoria francezilor a făcut 40000 de victime, morţi şi răniţi risipiţi pe pământul însângerat, hrană pentru viermi şi vulturi.

Dunant nu a ajuns să îl vadă pe împărat, însă priveliştea aceea l-a schimbat pe el şi lumea pentru totdeauna. Dunant s-a angajat în acţiunea de ajutorare, şi-a trimis caleaşca să aducă provizii şi a scris prietenilor din Elveţia cerându-le ajutor. 3 zile a trudit acolo pe câmpul de luptă, apoi s-a întors acasă. A început să scrie un manifest împotriva lucrurilor inumane la care fusese martor. Spera că va putea influenţa oamenii şi preveni sau reduce suferinţa soldaţilor. Produsul scrierilor lui avea să poarte titlul „Amintiri de la Solferino” (Un Souvenir de Solferino), tipărit în Geneva, în octombrie 1862. Oamenii influenţi din întreaga Europă cărora autorul le-a trimis cartea au fost entuziasmaţi mai presus de orice aşteptări.

În ultimul capitol al cărţii, Dunant făcea câteva propuneri legate de spitale mobile, voluntari instruiţi şi sublinia necesitatea pentru cooperare internaţională. 5 ani mai târziu, prin Convenţia de la Geneva din 1864, 16 naţiuni semnau un acord după modelul propunerilor lui Dunant, statuând neutralitatea personalului medical în vremuri de ostilitate. Ca simbol au ales un steag alb cu o cruce roşie. Şi astfel s-a născut Crucea Roşie.

Morala:

Cate nedreptati se fac si in ziua de azi …dar mai actionam noi in favoarea celor neajutorati..? …mai avem noi dorinta sa facem bine semenilor nostri si sa iubim  pe aproapele nostru asa cum ne-a spus Isus?

This entry was posted in Credinta, Dragoste, Motivatie, Slujire, Tineri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *