Raţionamentul lui Alex

copil_pedepsit_la_colt

Alex avea probleme la şcoală, mai ales la matematică. Ştia că părinţii săi se vor supăra dacă vor afla ce note are la matematică, aşa că hotărî să semneze el notele în carnet. Profesorul observă şi telefonă părinţilor lui Alex. Aceştia au fost tare necăjiţi, dar după ce s-au gândit o vreme au hotărât să nu-l pedepsească, ci să-l facă pe Alex mai răspunzător faţă de învăţătură şi pentru tot ce face. Aşa că i-au spus:

– Uite, Alex, noi considerăm că eşti destul de mare să răspunzi pentru ceea ce faci. Dacă nu vrei să înveţi, vei plăti consecinţele. Ştii că am vrut să-ţi cumpărăm o bicicletă la vară. Ar trebui să faci ceva ca să o meriţi. Deci dacă nu iei o notă de şapte la teză la matematică, nu vei primi bicicleta.

Alex nu prea a fost încântat, dar

şi-a propus să „tragă“ tare şi să ia o notă mare la teză. Dar deşi a început să înveţe cu elan, pentru că venise primăvara şi timpul era frumos, Alex nu putea sta în casă şi să înveţe. Drumul de la dorinţă la faptă este cam lung pentru mulţi. Dar îi veni o idee şi zise prietenului său:

– Bogdane, dacă mă laşi să copiez la teza de la mate, te voi lăsa să mergi cu bicicleta la vară.

– S-a făcut, băiete, zise Bogdan.

Cu o zi înainte de teză, Bogdan se îmbolnăvi şi Alex se descurcă cu greu. Ah, dacă ar fi învăţat în lunile trecute! Nota lui Alex la teză a fost mică. Încercase să meargă pe picioarele altora şi nu reuşise.

– Îmi pare rău, îi răspunse tata, dar nu primeşti bicicleta.

– Dar tată, ai spus că dacă iau şapte… e aproape şapte. Şase e aproape de şapte.

– Aproape nu este

suficient. Am spus şapte şi nu aproape şapte. Ţi-ai pierdut răsplata. Îmi pare rău.

Raţionamentul lui Alex se poate vedea la mulţi oameni. Când cineva spune că aproape a prins trenul sau autobuzul, înseamnă că l-a pierdut. Şi la fel, când cineva spune că aproape este mântuit, înseamnă că nu este pe calea credinţei. Împăratul Agripa credea în proroci, dar nu era suficient. El era aproape de cale, dar a refuzat să meargă pe ea spunând apostolului Pavel: „Curând mai vrei tu să mă îndupleci să mă fac creştin!“. Dregătorul Felix ştia destul de bine calea pe care mergeau creştinii, dar a amânat să meargă pe ea. Şi acum se impune o întrebare foarte importantă pentru toţi: Suntem pe calea credinţei sau aproape de ea?

This entry was posted in Diverse and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *