Jaguarul

jaguar_2Acest cuvant are un rasunet magic. Vedem înaintea ochilor nostri fantasticul automobil englez de sport, perfect ca forma si gonind ca un bolid. El este extraordinar de rapid si scump, ravnit de multi si posedat de putini. Dar lasa-ma sa întrerup… Nu despre masini de sport este vorba acum.

Vreau sa relatez despre un jaguar adevarat. Acesta este cu mult mai putin cunoscut decat automobilul care îi poarta numele. Jaguarul este o pisica mare cu o blana frumoasa, galben-aurie cu pete negre. Asemenea leopardului, are o lungime de pana la 1,50 metri. Jaguarul este animalul cel mai feroce si periculos din America Centrala si de Sud.

Un bogatas mexican fiind în excursie a gasit într-o zi un pui de jaguar. El l-a luat la ferma lui si l-a hranit cu biberonul. Dupa cateva saptamani manca deja bucatele mici de carne cruda. Încetul cu încetul, din micuta aratare ciufulita a iesit un jaguar adult cu madulare puternice si cu o blana neteda. Vizitatorii fermei ramaneau uimiti privind neobisnuitul animal domestic.

Însa cativa vanatori de prin împrejurimi l-au avertizat pe proprietar sa nu tina animalul periculos pe langa casa, sa-i redea libertatea sau, daca nu, sa-l închida într-o cusca. Jaguarul este o fiara salbatica, niciodata nu va deveni destul de îmblanzit pentru a deveni un animal domestic, îi spuneau ei. Dar proprietarul de mandru ce era, tinea la parerile lui. Credea ca, prin îngrijirea lui plina de dragoste, animalul îsi va pierde toata firea salbatica si va deveni un animal domestic. Toate sfaturile, care i le dadeau altii, le socotea ca date din invidie. În felul acesta, jaguarul a ramas mai departe la el. ai într-adevar, acesta îl urma ca un caine credincios. Zi de zi, îl lasa pentru un timp sa cutreiere în deplina libertate în jurul gospodariei. Ajunse cu timpul însotitorul sau permanent si cel mai preferat.

Dar într-o seara, stapanul se aseza ca de obicei comod în fotoliul sau sa citeasca ziarul. În timp ce citea, observa ca jaguarul torcea în felul pisicilor, se freca pe la picioarele lui cu corpul sau greoi. Animalul facea deseori acest lucru. Voia sa fie usor scarpinat. Întinse în mod automat mana si îi mangaie corpul mare. Apoi jaguarul începu sa-l linga pe mana. Dar ce era aceasta? Limba o simtea mai aspra ca de obicei. Deodata îsi aminti ca în dupa-amiaza acelei zile se ranise la mana într-o tufa de trandafiri. Si într-adevar, cand puse ziarul la o parte, vazu ca rana abia vindecata a fost deschisa iarasi de limba aspra a jaguarului si sangera din nou.

Ramase încremenit. Porunci animalului sa plece de langa el, însa acesta nu-l asculta. Astfel, îi dadu un branci cu piciorul pentru a se duce în coltul opus al camerei. Apoi lua iarasi ziarul ca sa-l citeasca mai departe.

Dar ceva era neobisnuit. Linistea ce se asternu i se paru sinistra. Un pericol neprevazut plutea în aer.

Privi spre jaguarul sau peste marginea ziarului. Atunci facu ochii mari de spaima si deveni palid ca moartea. Ceea ce vazu, nu mai era îmblanzitul sau animal domestic. Jaguarul cu ochii înflacarati pandea ca un animal de prada si agitat îsi misca încoace si încolo coada. Fiara cu putere uimitoare si cu multa energie, cu umerii încordati sta gata de atac. Abia ca putu sa gandeasca pana la capat ce s-ar putea întampla, cand puternica felina si facu saltul sa-si maltrateze victima fara aparare într-un chip nemilos si crud.

Vanatorii au avut dreptate. Un jaguar nu îsi va tagadui niciodata natura sa de animal de prada. Acum însa era prea tarziu.

Si diavolul procedeaza exact asa cu oamenii. Mai întai îi momeste sa se joace cu pacatul. Atunci cel ademenit ajunge ca o minge de joc a pacatului. La început, totul arata asa de frumos si ademenitor si chiar inofensiv. Apoi devine o sclavie amara si urmeaza sfarsitul îngrozitor. Însa nu trebuie sa fie asa. Lauda si multumiri sa fie aduse lui Dumnezeu, ca exista un Eliberator! „Oricine traieste în pacat, este rob al pacatului“ (Ioan 8.34), însa „daca Fiul va face slobozi, veti fi cu adevarat slobozi“ (Ioan 8.36). Isus a venit în lume, deci avem motive pentru o bucurie vesnica!

sursa imagine: http://www.teslogiciels.com

This entry was posted in Diavol, Diverse, Tineri and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Jaguarul

  1. mireltabacitu@yahoo.com says:

    multumim pt aceste ilustrati care ne ajuta sa intelegem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *